E oficial. Subvenţiile pentru energia verde se taie de la 1 iulie. Ce spun investitorii

Guvernul a decis ca, din 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene.

 

Amânarea a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi. În proiectul iniţial, amânarea certificatelor pentru producătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale era calculată până la 1 ianuarie 2017, potrivit Mediafax.

Pentru producătorii de energie eoliană era prevăzut acelaşi termen, respectiv 1 ianuarie 2018. Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit Guvernului, ordonanţa prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi). În proiect era prevăzut în acelaşi timp că pentru unităţile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Ordonanţa limitează acreditarea centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile, introduce obligaţia pentru Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional, şi stabileşte monitorizarea semestrială a investiţiilor de către ANRE, ceea ce, în opinia Guvernului, va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării.

Potrivit unor calcule făcute de zf.ro,  făcute pe baza datelor din Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), vor fi amânate prin această modificare a schemei de sprijin venituri de circa 1-1,5 miliarde de euro, bani care va trebui să fie plătiţi din 2017-2018.

Calculele au fost făcute la un preţ de 40 de euro pe certificatul verde, ultimul afişat pe bursa de energie OPCOM, dar este posibil ca în unii ani acest preţ să fie mai mic pe fondul atingerii ţintelor de energie verde stabilite prin legislaţie.

Investitorii în eoliene vor da în judecată statul

“Modificarea legislației care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un OUG, prin urmare Ordonanța aprobată în cadrul ședinței săptămânale de guvern din data de 4 iunie ar putea fi ilegală, încălcând totodată directive europene din domeniu. Drept urmare, membrii RWEA se vor adresa instituțiilor europene și  ale statului român competente pentru a clarifica acest aspect. În funcție de propriile rațiuni de business, vor decide individual, dacă vor iniția procese împotriva statului român în instanțele internaționale” se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană

În urma acestei decizii, investitorii în proiectele eoliene pot pierde sute de milioane de euro, lucru pe care nu-l vor accepta prea ușor, dat fiind că au făcut aceste investiții pe baza unei legislații în vigoare, mai spun cei de la RWEA. ”Vestea foarte tristă este aceea că, în cazul în care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt plătite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetățean ajunge să plătească pentru greșelile clasei politice”, a declarat Ionel David, președintele Asociației.

“Suntem consternați că guvernul nu a ținut cont de nici o sugestie a industriei, deși din recentele declarații făcute de primul ministru reieșea că urma să se discute cu industria. În fapt nu a vut loc nici o negociere, deși a acest lucru a fost solicitat în repetate rânduri de asociația noastră. Privim cu uluire afirmațiile prin care se justifică elaborarea acestui act prin îngrijorarea guvernului față de creșterea prețului energiei electrice cu 38% în Europa”, spun reprezentanții RWEA.

“Pentru o corectă informare a opiniei publice,  trebuie arătat că, în România în primele luni ale acestui an, prețul energiei la bursă nu a crescut, ci dimpotrivă, a scăzut cu 40% față de perioada corespunzătoare a anului trecut” se mai arată în comunicat.

“Ne întrebăm dacă guvernul român este chemat să rezolve problemele Uniunii Europene  în condițiile în care are suficient de multe probleme de rezolvat aici, în România. Această intervenție a guvernului român dă încă o dată dreptate afirmațiilor comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, potrivit căruia ‘România este un stat neguvernabil’”, a mai adăugat David.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *