Statul obligă şi Hidroelectrica să-i dea mai mulţi bani. În total, compania va scoate din conturi 687 de milioane de lei

După modelul Romgaz, Guvernul a solicitat şi companiei Hidroelectrica să crească valoarea dividendelor pe care trebuie să le plătească acţionarilor. Acum compania trebuie să plătească  687 de milioane de lei, faţă de cele 550 iniţial.

Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din 19 decembrie va decide acordarea unui dividend total de 687 de milioane de lei, suma mai mare decât cele 550 de milioane de lei pe care Hidroelectrica a anunţat anterior că o distribuie acţionarilor.

Compania arată că această nouă valoare a dividendelor a fost solicitată de Ministerul Energiei printr-o scrisoare trimisă companiei, a doua după cea trimisă iniţial şi în urma căreia Hidroelectrica a anunţat plata dividendelor de 550 de milioane de lei.

Statul deţine 80% din capitalul Hidroelectrica, restul fiind în posesia Fondului Proprietatea. Cele 687 de milioane vor fi distribuiter proporţional cu cota de capital deţinută, ceea ce înseamnă că statul român va primi circa 550 de milioane de lei.

Toate companiile energetice au fost obligate în acest an să contribuie suplimentar la bugetul de stat, suma ridicându-se la circa două miliarde de lei.

Situaţia de la Hidroelectrica este identică cu cea de la Romgaz.

Iniţial, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea unui dividend suplimentar de 1,30 RON/acţiune, iar suma totală alocată este de 501,05 milioane lei. La doar o zi distanţă, compania a revenit şi a anunţat că va plăti de fapt dividende suplimentare de 716 milioane de lei, dintre care 500 de milioane îi revin statului român.

Directorul economic al companiei, Andrei Bobar a spus că, inițial, compania a primit de la acționarul majoritar o solicitare să fundamenteze o distribuție de dividende suplimentare, iar compania a propus suma de 500 de milioane de lei, luând în calcul să nu fie necesară spargerea depozitelor bancare pe care le are, înainte de termen.

Ulterior, societatea a primit de la Ministerul Energiei solicitarea de a distribui de 700 milioane de lei, şi va disponibiliza această ultimă sumă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *