Şeful Transelectrica: Suntem în dezechilibru, 80% din producţie este în sudul ţării. Trebuie să terminăm inelul de 400 kV

Directorul Transelectrica, Corina Popescu, a declarat că la nivelul ţării există un dezechilibru generat de faptul că majoritatea unităţilor de producţie a energiei electrice sunt în sudul ţării. În acest sens, “închiderea” inelului de 400 kV este vitală, iar compania a anunţat că are în derulare investiţii de 1,4 miliarde de lei în următorii doi ani

“Transelectrica operează autostrăzi de energie electrică din zonele unde energia este produsă către centrele de consum. România are o structură inegală, suntem puşi în faţa unui dezechilibru la nivelul ţării. 80% din producţia de energie se află în zona de sud a României. Dacă aş trage o linie din vârful de vest al României către zona de est, practic 80% este în zona de sud şi doar 20% în zona de nord. Transelectrica susţine şi se bucură de fiecare dată când o unitate de producţie apare în zona de nord, pentru a realiza acest echilibru. Consumul este uniform. Zona din România cu cel mai scăzut consum, Dobrogea, este zona cu cea mai mare producţie”, a spus Corina Popescu, la conferinţa Live Business, organizată de economica.net.

“Ca să fim eficienţi, atât în transport cât şi în distribuţie, ne trebuie autostrăzi la tensiune înaltă, 400 kV, pentru a transporta această energie. Acestea sunt prioritatile pentru Transelectrica în perioada următoare ca investiţii. Inelul de 400 kV prezintă anumite întreruperi în vestul, estul şi nordul României. Investiţiile din zona de vest – Porţile de Fier, Reşiţa – sunt lucrări care sunt în desfăşurare şi suntem cumva pe ultimii 10 metri în realizarea şi finalizarea lucrărilor pe linia Reşiţa – Pancevo de conexiune cu Serbia, şi ne pregătim ca la anul să demarăm lucrările pentru închiderea inelului de 400 kV” a mai spus oficialul Transelectrica.

Corina Popescu a mai anunţat şi programul de investiţii al Transelectrica: 1,4 miliarde de lei în următorii doi ani,  după ce în ultimii cinci ani a fost undeva la 1,17 miliarde. “Avem nevoie de sprijin, reţelele Transelectrica sunt reţele aflate în domeniul public al statului, deci va fi nevoie de HG, de exproprieri şi de scoaterea unor terenuri din domeniul forestier”, a spus şeful operatorului reţelei naţionale de transport al energiei electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *