Scenariu: Peste 40 de ani, energia se va lua cu porția sau cu arma

Jeremy Warner, assistant editor la The Daily Telegraph și unul dintre cei mai cunoscuți analiști britanici, lansează o supoziție sumbră, bazată pe estimările de creștere a consumului, cu care producția nu va putea ține pasul.

Pe baza calculelor băncii HSBC, spre exemplu, cu un miliard de mașini în plus pe zi, cererea de petrol va crește cu 110%, până la peste 190 de milioane de barili pe zi.

Cererea de petrol din China, India şi alte pieţe emergente creşte puternic, în cazul economiilor dezvoltate se observă de asemenea o creştere importantă, dar nimeni nu crede că industria energetică poate dubla livrările, față de nivelul de acum. Găsiți aici un tabel cu nivelurile prognozate de producție și consum în 2050.

Cum de o dublare a ofertei de energie nu poate fi vorba, putem arunca la coș toate prognozele de creștere a economiilor emergente, dat fiind caracterul finit al resurselor? Nu neaparat, spune analsitul englez. Economia poate crește, cu ritmuri înalte, dar doar va exista o schimbare a comportamentului colectiv, inclusiv prin creșterea eficienţei energetice, prin schimbarea mixului energetic, şi dezvoltarea urgentă de tehnologii de captare a carbonului, pentru a limita daunele produse mediului de consumul de combustibil fosil.

 Cheia: Statele Unite, unde consumul de petrol pe  cap de locuitor este, de departe, cel mai mare din lume. Dacă acest consum va fi redus la nivelurile din Europa s-ar elimina o sursă de cerere egală cu producția Arabiei Saudite, crede analistul

Deci, ar fi posibil să se acceptăm creşterea  Chinei şi altor pieţe emergente, fără a epuiza resursele sau a distruge planeta, dar acest lucru va presupune o uriașă voință colectivă, un tip de atitudine care încă nu se manifestă în SUA sau în alte părți.

Cea mai frecventă cauză a şocurilor în ceea ce privește preţurile la energie este întreruperea aprovizionării. Doar frica de astfel de întreruperi, generată de turbulenţele din Orientul Mijlociu, conduce preţul petrolului acum. Dar, în viitor, este mult mai probabil ca prețurile să fie o consecință a presiunii cererii asupra ofertei limitate, fără legătură cu evoluţiile din Africa de Nord sau din altă parte. Acestea ar putea fi doar o bagatelă, în comparație cu ce ar putea urma. Tensiunile legate de cerere pot duce la o largă instabilitate geo-politică, cu posibile consecințe catastrofale la nivel inter-continental.

Un preţ mai mare al energiei va duce sigur la o eficienţă mai mare şi la o creştere mai lentă, dar ar putea fi nevoie de ceva mai traumatizant pentru a se schimba ceva în mentalitatea oamenilor . Ne apropiem cu paşi repezi de o epocă în care energia va fi raţionalizată. Rămâne de văzut dacă asta se va face într-o manieră paşnică sau cu arma.

sursă foto:sxc.hu

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *