Regenerabilele vor asigura 35% din consumul naţional de energie în 2030 – studiu

Consumul de energie va creşte în România, la fel şi puterea instalată şi producţia de energie din surse regenerabile. România va depăşi, şi în anul 2030, ţinta asumată de Comisia Europeană, potrivit unui studiu al Deloitte.

În 2020, ponderea energiei produse din surse regenerabile va ajunge la 26,8% din consum, mult peste ţinta Comisiei Europene de 20%, la nivelul blocului continental, iar în 2030 regenerabilul va ajunge la 35,5%, din nou peste ţinta asumată de Comisia Europeană pentru acel an, de 32%.

Estimările aparţin consultanţilor de la Deloitte România şi au fost făcute publice de Răzvan Nicolescu, energy&resources industry leader la firma de consultanţă şi fost ministru al Energiei, la conferinţa “Energy Transition 2018”, organizată de Asociaţiei Industriei Eoliene din România (RWEA).
La orizontul acelui an, producţia estimată de energie va fi de 73,1 TWh. Cea mai mare parte din această energie va fi produsă în hidrocentrale (24%), apoi în parcurile eoliene (23%), urmate de energia nucleară (22%). Panourile fotovoltaice vor asigura şi ele 10% din consum.

În 2030, potrivit estimărilor Deloitte, capacitatea instalată în regenerabil va fi cu 64% mai mare decât cea din anul 2020. În total, puterea instalată totală în România va fi de 26,6 GW, dintre care mai mult de jumătate în hidro şi eolian, fiecare cu o pondere de 26%, urmate de fotovoltaic, cu 18%.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, prezent la eveniment, a estimat şi el că, la orizontul anului 2030, în România va apărea o capacitate instalată suplimentară în regenerabil de cel puţin 2.000 MW, pe baza unor prime estimări ale sale, una dintre provocările pentru România fiind, alături de efortul financiar al investitorilor, investiţiile care trebuie făcute în reţea.

Calculele făcute de Deloitte au luat un calcul o creştere a consumului de energie din România, ce ar urma să ajungă la 54% din consumul mediu pe cap de locuitor calculat ca medie a Uniunii Europene (de la 45% în 2020). Creşterea este generată atât de electrificarea transporturilor-Deloitte estimează că în 2030 vor circula în România jumătate de milion de maşini electrice, dar şi de creşterea consumului rezidenţial de electricitate folosită pentru încălzirea şi răcirea locuinţelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *