Polonia a semnat un acord pe termen lung pentru achiziţia de gaze lichefiate din SUA

Compania poloneză de stat PGNiG a anunţat miercuri că a semnat un acord pe termen lung cu două companii americane, Port Arthur LNG şi Venture Global LNG, pentru livrarea de gaze naturale lichefiate din SUA, acord ce se înscrie în eforturile autorităţilor poloneze de a nu mai depinde de livrările de gaze din Rusia, transmite PAP, citată de Agerpres.

Conform acordurilor convenite cu Port Arthur LNG şi Venture Global LNG, compania poloneză PGNiG intenţionează să importe peste 100 miliarde metri cubi de GNL din SUA timp de 20 de ani. Acordurile, semnate marţi la Washington cu prilejul World Gas Conference, prevăd că livrările vor începe în 2023 de la terminalul Port Arthur care în prezent este construit în Jefferson County, Texas.

‘Acesta este un pas important pentru PGNiG în dezvoltarea activităţilor pe piaţa de GNL. Achiziţionarea de gaze lichefiate din SUA ne va permite nu doar să ne diversificăm portofoliul de import dar şi să ne dezvoltăm competenţele de tranzacţionare şi prezenţa ca jucător mondial pe piaţa de GNL’, a declarat directorul general de la PGNiG, Piotr Wozniak.

La mijlocul anului 2016, Polonia a inaugurat terminalul de gaze lichefiate de la Swinoujscie. În prezent PGNiG primeşte gaze prin acest terminal în cadrul unui contract de aprovizionare pe 20 de ani semnat cu Qatargas precum şi livrări spot.

Recent, Grupul Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia, a anunţat că a selectat ruta preferată pentru gazoductul Baltic Pipe, un proiect energetic destinat să conecteze Polonia de Norvegia via Danemarca. Odată construit, gazoductul Baltic Pipe va permite transferul a 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an spre Polonia. Lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în luna aprilie 2020 şi vor dura aproximativ doi ani. Inaugurarea oficială a gazoductului este prevăzută pentru luna octombrie 2022.

Gazoducutul Baltic Pipe, terminalul pentru importul de gaze naturale lichefiate şi construcţia de conducte de interconectare cu ţările vecine, inclusiv Slovacia, Lituania, Cehia şi Ucraina, sunt măsurile prin care Polonia vrea să să spună adio gazului rusesc după 2022. În prezent, Polonia depinde de grupul rus Gazprom pentru două treimi din necesarul său de gaze naturale însă la venirea sa la putere, în anul 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a anunţat că nu va reînnoi contractul de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expiră în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *