Polonezii au început extracţia gazelor de şist, românii au încă nevoie de informare

Societatea Lane Energy, controlată de grupul american ConocoPhillips, a început extracţia gazelor de şist la un puţ din apropiere de Lebork, nordul Poloniei, a declarat miercuri adjunctul ministrului polonez al Mediului, Piotr Wozniak, transmite AFP, citată de Agerpres.
Aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic “cu titlu experimental” începând din data de 21 iulie, a precizat Piotr Wozniak. “Aceasta este o veste bună pentru Polonia dar şi pentru Europa”, a apreciat Wozniak, adăugând că rezultatele ar trebui să încurajeze şi alte companii să accelereze lucrările de explorare a gazelor de şist.

Cantitatea zilnică produsă deocamdată la Lebork nu poate fi considerată încă drept producţie comercială, însă potrivit presei poloneze este cea mai mare cantitate de gaze de şist produsă până acum în Europa.

Puţul de foraj de la Lebork este unul din cele 48 efectuate până acum în Polonia de un număr de aproximativ 15 companii care beneficiază de licenţele pentru a efectua lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Polonia, ţară care consumă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importate din Rusia, intenţionează să investească 12,5 miliarde de euro până în 2020 pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de şist estimate la 768 miliarde metri cubi.

În România, grupul energetic american Chevron intenţionează să demareze lucrări de explorare a gazelor de şist la trei blocuri (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad). Autorităţile de la Bucureşti au anunţat că vor demara campanii de informare în legătură cu extracţia gazelor de şist. Conform unui comunicat recent al ANRM, peste 60% din cei intervievaţi în cadrul unui sondaj realizat în zonele ce includ perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale sunt slab informaţi cu privire la ceea ce înseamnă gazele neconvenţionale şi gazele de şist, potrivit unui comunicat al Agenţiei.

“Peste 60% dintre cei intervievaţi susţin că sunt slab informaţi cu privire la ceea ce înseamnă resurse neconvenţionale – gaze de şist, la activităţile de explorare şi exploatare, avantaje şi dezavantaje. În ambele zone, s-a înregistrat un procent ridicat (peste 40%) al celor care cred că lucrările iniţiale sunt direct lucrări de exploatare. De asemenea, peste 50% din cei intervievaţi declară că ‘nu ştiu’ care este durata etapei de explorare (între 3 şi 5 ani) în urma căreia se stabileşte dacă există zăcăminte de gaz în zonele respective”, se arată în comunicat.

 

România se situează pe locul al treilea în Europa după rezervele recuperabile de haze de şist, după Polonia şi Franţa. Această cantitate ar putea să acopere consumul naţional de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *