Parlamentul bulgar a votat pentru construcţia centralei nucleare de la Belene (1.000 MW) de la graniţa cu România

Parlamentul bulgar a aprobat joi un plan de reluarea a lucrărilor de construcţie a controversatei centrale nucleare de la Belene, la şase ani după suspendarea acestora din cauza dificultăţilor financiare, relatează Agerpres. Centrala va avea 1.000 MW şi va fi amplasată la 100 km de Bucureşti.

Propunerea premierului conservator Boiko Borisov privind acest plan, prin care construcţia centralei ar urma să fie reluată la sfârşitul lunii octombrie, a fost aprobată de legislativ cu 172 de voturi pentru şi 14 împotrivă.

Ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, a declarat săptămâna trecută că o campanie pentru atragerea unui investitor strategic va fi lansată către finele anului în curs, precizând că statul bulgar nu va finanţa nici lucrările de construcţie şi nici distribuţia energiei electrice.

Potrivit lui Borisov, societatea chineză China’s National Nuclear Corporation şi-a exprimat interesul să participe la acest proiect.

Centrala ar urma să fie amplasată la 100 km de Bucureşti.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre.

Guvernul bulgar, condus atunci tot de Borisov, a renunţat în luna martie a anului 2012 la proiectul care vizează construcţia unei centrale nucleare de 2.000 MW la Belene, considerând că nu este fezabil.Decizia ar fi fost luată şi în urma presiunilor Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

În urma deciziei, compania rusă de stat Rosatom, dezvoltatorul proiectului, a acţionat guvernul bulgar la curtea internaţională de arbitraj de la Paris.

Începută în anii ’80, construcţia celei de-a doua centrale nucleare a Bulgariei, la Belene, a fost suspendată la începutul anilor ’90 din cauza lipsei de bani şi protestelor asociaţiilor pentru protecţia mediului. Proiectul a fost reluat deceniul trecut, însă a fost îngheţat în toamna anului 2009, după ce grupul german RWE, investitorul strategic de la acea dată, s-a retras din proiect. Guvernul bulgar miza pe o finanţare de 2 miliarde euro de la RWE în schimbul a 49% din acţiunile centralei.

Bulgaria a cheltuit deja circa 1,8 miliarde de dolari pentru acest proiect până în anul 2012. Situl şi facilităţile instalate – achiziţionate din Rusia – au fost totuşi conservate şi întreţinute în acest timp.

Cu ajutorul celor două reactoare de 1.000 MW Bulgaria doreşte să înlocuiască patru vechi unităţi nucleare de producţie sovietică ale centralei de la Kozlodui, închise în urmă cu peste un deceniu din cauza temerilor privind securitatea.

La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *