După Bosnia şi Croaţia, OMV şi-ar vinde şi benzinăriile din Cehia

OMV pare a urma planul anunţat de reducere a activelor pe partea de rafinare şi marketing. După două exit-uri din Balcani, cele din Bosnia-Herţegovina şi Croaţia, austriecii de la OMV negociază vânzarea reţelei din Republica Cehă, numărul doi pe piaţă.

Compania energetică cehă Unipetrol negociază achiziţionarea reţelei de benzinării a grupului austriac OMV din Cehia, potrivit Reuters, care citează presa locală.

Unipetrol, al cărei acţionar majoritar este compania poloneză PKN Orlen, intenţionează să investească până la un miliard de dolari în următorii cinci ani pentru a redeveni profitabilă şi vrea să-şi majoreze cota operaţiunilor de retail de la 14% la 20% până în 2017.

Într-un interviu acordat săptămânalului ceh ‘Euro’, directorul general al Unipetrol, Marek Switajewski, a declarat că firma este deschisă în privinţa achiziţiilor de retail dar a refuzat să nominalizeze numele companiilor avute în vedere pentru preluare. ‘Negociem cu proprietarii de benzinării dar discuţiile sunt confidenţiale. Nu pot spune nici dacă discutăm cu firme mici sau mari’, a afirmat şeful Unipetrol.

Compania a înregistrat pierderi nete în 2011 şi 2012.

OMV operează în Cehia o reţea de 220 de staţii, fiind al doilea lanţ de pe piaţă. Cea mai mare reţea din ţară este operată însă tot de Unipetrol, prin brandul Benzina. Cehia este ţara central-europeană cu cea mai mare densitate de benzinării, în special din cauza numărului mare de staţii opoerate de jucători mici-circa 2.000.

Dacă se va şi finaliza, tranzacţia urmează uneia care a avut loc în primăvară, când OMV a semnat un acord pentru vânzarea subsidiarei sale de comercializare a carburanţilor din Croatia, OMV Hrvatska, către compania croată Crodux. OMV opera 62 de benzinării în Croaţia şi avea 13% din piaţă.

Anterior acestei decizii, la finalul anului trecut, când grupul austriac OMV a vândut, către Gazprom Neft, cele 28 de staţii din Bosnia Herţegovina. OMV a anunţat, că noua strategie a grupului, valabilă până în 2021, vizează renunţarea la active de un miliard de euro din partea de rafinare şi marketing şi concentrarea pe producţia de hidrocarburi şi energie electrică.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie românească de petrol şi gaze. Deşi au tot apărut zvonuri referitoare la posibila vânzare a unor zeci de staţii Petrom, mai ales către NIS-Gazprom, oficialii companiei româneşti au dezminţit în repetate rânduri intenţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *