Nebunie pe piaţa de energie. Preţul spot se apropie de 100 euro/MWh, un record al ultimului an, iar România va importa electricitate

Preţul energiei electrice pe piaţa spot de la Bucureşti pentru ziua de 5 septembrie a explodat, şi este foarte aproape de pragul de 100 de euro/MWh, cel mai mare din acest an. Pentru că are acum deficit de producţie, România importă energie inclusiv din Ungaria, în condiţiile în care pe toate pieţele cu care suntem conectaţi preţul este mai mic. 

Preţul mediu al energiei electrice din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru data de 5 septembrie a fost de 345 de lei/MWh, cu 11% mai mult decât în şedinţa de tranzacţionare precedentă când Operatorul Comercial al Pieţei (OPOCOM), afişase o medie de doar 310 lei/MWh.

În orele de vârf însă, preţul a depăşit 450 de lei/MWh, ajungând la 451 lei, la ora 20.00, o valoare care nu a mai fost atinsă în ultimul an.

Piaţa spot din România este cuplată, prin preţ, cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, ceea ce face ca preţurile de pe aceste pieţe să tindă să apropie. Însă, pentru data de 5 septembrie, preţurile din România sunt mult mai mari decât cele de pe celelalte pieţe, şi au consemnat cea mai mare creştere faţă de ziua precedentă.

Astfel, la noi preţul mediu este de 74,48 euro/MWh, în Ungaria de 67,61, în Slovacia de 67,51, iar în Cehia de 67,09 euro. La noi preţul mediu a crescut cu 11% de la o zi la alta, în timp ce pe pieţele cuplate cu noi variaţiile au oscilat între 1,9% şi 2,5%.
Mai mult, la ora 20.00, cea în care se tranzacţionează cea mai scumpă energie pentru ziua de miercuri, la noi preţul este de 97,25 euro, în timp ce pe toate celelalte pieţe, preţul este identic: 79,4 euro/MWh.

Şi pare că nici viitoarele zile nu vor aduce o scădere de preţ, dacă ne gândim la faptul că unul dintre reactoerele de la Cernavodă va fi oprit, planificat, pentru lucrări de reparaţii, timp de 72 de ore, începând de joi.

Specialiştii din piaţă spun că preţurile sunt mari pentru că România este în acest moment într-un deficit de energie. Consumul este destul de mare, din cauza temperaturilor peste medie, hidraulicitatea Dunării este destul de redusă, unele grupuri sunt oricum în mentenanţă, iar unele sunt oprite din cauza defecţiunilor. De exemplu, un grup de la Porţile de Fier şi unul de la termocentrala Paroşeni sunt în ultima situaţie la momentul redactării acestei ştiri. În plus,producţia de energie din surse eoliene nu a ajuns nici măcar la o putere de 200 MW (din circa 3.100 instalaţi).

Dată fiind diferenţa de preţ, România va importa masiv energie electrică în data de 5 august. De la ora 09.00 şi până la finalul zilei, este utilizată întreaga capacitate de transfer pe liniile cu Ungaria, în sensul Ungaria-România, 385 MW.

Creşterile de preţ pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Tranzacţiile pe PZU reprezintă circa 40% din consumul naţional de electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *