Motorina s-a scumpit masiv, cu 21 de bani pe litru. Urmează o nouă scumpire, la 1 octombrie

Motorina, carburantul auto cel mai cumpărat în România s-a scumpit semnificativ în ultimele două săptămâni, cu 21 de bani pe litru, atât din cauza creşterii accizei, decise de Guvern, cât şi a creşterii cotaţiilor internationale la produse petroliere. Iar scumpirile vor continua.

Înainte de 15 septembrie, data la care a intrat în vigoare acciza mărită la carburanţi, OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, afişa un preţ de 4,66 lei pe litru la motorina standard, la cea mai ieftină benzinărie din reţeaua proprie din Bucureşti, de pe Şoseaua Alexandriei.

Majorarea de accize, de 16 bani pe litru, ar fi însemnat o creştere a preţului la pompă de circa 19 bani pe litru, dar Petrom a surprins piaţa afişând o scumpire de doar nouă bani pe litru.

Însă, de atunci, motorina s-a scumpit accelerat. Dacă, după ce a fost crescută acciza, preţul la pompă era, la staţia din Alexandriei, 4,75 lei pe litru, 12 zile mai târziu, adică în data de 27 septembrie, la aceeaşi staţie un litru de motorină standard costa 4,87 lei.

Dacă facem diferenţa faţă de preţul afişat înainte de creşterea accizei, motorina s-a scumpit cu 21 de bani pe litru.

Dacă facem diferenţa faţă de preţul afişat după momentul creşterii accizei, rezultă o scumpire de 12 bani pe litru, după scumpirea cauzată de creşterea taxei, ceea ce i-ar putea face pe mulţi să creadă că petroliştii au trecut, după data de 15 septembrie, pe tăcute, în preţul final efectul creşterii accizei.

Scumpirea de la pompă este însă cauzată de creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere, de care companiile ţin cont când ajustează preţul final. Aşa cum se poate vedea în graficul de mai jos, cotaţiile internaţionale la motorina cu conţinut redus de sulf au crescut, între 12 şi 25 septembrie, cu peste 5%, iar această creştere este transferată în preţul final de companiile petroliere, într-un ritm care ţine de politica fiecăreia. Petrom, spre exemplu, alege să nu transfere imediat în preţ „vârfurile”, pentru ca modificarea preţului să nu fie brutală, după cum spuneau mai demult oficialii companiei.

De reţinut că mai mult de jumătate din preţul la pompă este dat de accize şi de TVA.

O nouă scumpire a carburanţilor, atât a benzinei cât şi a motorinei este aşteptată pentru data de 1 octombrie, asta independent de cum vor evolua cotaţiile la produse petroliere. Atunci va intra în vigoare o nouă creştere a accizei, tot de 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Rămâne de văzut dacă petroliştii vor transfera de data aceasta toată creşterea (19 bani este influenţa în preţul final, pentru că acciza este purtătoare şi de TVA) sau dacă se va întâmpla la fel ca pe 15 septmebrie, iar creşterea de preţ va fi mai mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *