Ministrul Energiei: Ne vom strădui să eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Minerii reîncep lucrul

Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus, la finalul întâlnirii cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia și cei ai sindicatelor, că este luată în calcul și eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune dar şi că se va crea o posibilitate ca povara plăţii certificatelor de CO2 să fie redusă.

„Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune”, a spus Anton Anton. Acesta a spus că este justificată eliminarea taxei în condițiile în care compania este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, și care reprezintă peste 30% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.

„Una dintre marile probleme e reprezentată de certificatele CO2, aproape 40% din cifra de afaceri, am discutat și acest aspect, e o situație la care nu ne-am așteptat. I-am prezentat situația și comisarului european pe energie. Am ajuns la prețuri ale certificatelor pe care nu le putem suporta. La Ministerul Energiei creăm o schemă ca CEO și alții să reducă această povară a certificatelor.
Certificatele au fost inventate pentru decarbonare, în planul de perspectivă a CEO sunt prevăzute măsuri de schimbare a tehnologiilor și perspectiva e ca încet încet cu tehnologii moderne să reducem emisiile. Despre aste e vorba, dar asta se face cu mulți bani”, a spus Ministrul Energiei.

De asemenea, Ministerul Energiei a comunicat că administraţia Complexului Energetic Oltenia a propus minerilor creşterea salariului brut cu 1.000 de lei pe lună pentru muncitori şi garantează că nu vor exista repercusiuni asupra celor care au declanşat greva. Oferta este mai generoasă cu 300 de lei faţă de cea refuzată deja de mineri, care cer majorarea salariilor cu 45%.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului, minerii din şapte cariere din cele zece pe care le are compania au fost de acord să reînceapă lucrul, potrivit informaţiilor de la acest moment.

„Ca urmare a negocierilor de astăzi, 17.01.2019, de la sediul Prefecturii Gorj, între Ministerul Energiei, conducerea Complexului Energetic Oltenia și sindicatele din cadrul companiei, minerii au început să reia munca.
Astfel, carierele în care activitatea se pregătește sa reînceapă sunt: Roșia, Rovinari, Tismana, Jilț Nord, Jilț Sud, Lupoaia și Husnicioara”, anunţă Ministerul.

„În toată această perioadă, CEO (…) a funcţionat şi a asigurat energia pe care o avea contractată. Oprirea blocului de la Rovinari a fost înlocuită tot în cadrul CEO cu alt grup de la Işalniţa, oprirea celui de-al doilea grup de la Rovinari, dată de stocurile de cărbune, este compensată de pornirea unui bloc la Turceni. (…) Dacă nu se începe lucrul, această companie are o mare problemă, da? Şi asta înseamnă conştientizarea de la domnul Boza (managerul CEO n.r.) până la ultimul angajat, de la mine, de fapt, până la ultimul angajat, că avem o problemă şi ca atare normalitatea înseamnă să începem lucrul. La data prezentei, sistemul energetic funcţionează fără nicio abatere”, a spus Vişan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *