Legea offshore intră din nou în dezbaterea parlamentarilor, săptămâna viitoare. Dragnea: “Nu negociem cu investitorii”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că sunt toate şansele ca legea offshore să intre pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie, el subliniind că în privinţa acestui act normativ „va fi o decizie a Parlamentului”, scrie Agerpres.

„Cred că săptămâna viitoare, obligatoriu, trebuie să intre în comisii. Mi-aş fi dorit să intre în comisie ieri (marţi – n.r.). Pentru săptămâna viitoare nu mai văd niciun motiv să nu intre în comisie legea respectivă”, a spus Dragnea, la Parlament.

Liviu Dragnea a fost întrebat dacă în legea offshore se modifică, la punctele privind suprataxa, şi procentul până la care se merge cu deducerile, el precizând că Parlamentul nu a primit niciun argument serios pentru care acele procente să fie schimbate.

„E posibil să nu, dar dacă tot avansăm vedem ce se întâmplă. Repet, la noi încă nu a ajuns niciun argument serios pentru care acele procente să fie schimbate. Va fi o decizie a Parlamentului, aşa trebuie să abordăm acest subiect de o asemenea importanţă. Discuţia în comisiile reunite de industrie şi buget trebuie să se desfăşoare cu prezenţa presei şi să fie discuţii serioase, transparente, dar discuţii aplicate. Eu înţeleg să fie o discuţie pe cifre. Pentru că oricine este interesat din public să poată să urmărească dezbaterea, să îşi facă un punct de vedere”, a punctat liderul PSD.

Dragnea a spus că legea ofshore trebuie să fie în folosul poporului şi nu e de acord să se facă negocieri cu investitorii.

„Pe mine şi pe colegii mei de la PSD ne interesează ca această lege să fie în folosul naţiunii şi cred că poate să fie. Nu sunt de acord să fie negocieri cu investitorii, pentru că este o lege care nu se referă doar la aceste investiţii. Se referă şi la următoarele investiţii, din următoarele perimetre care vor fi alocate în viitor, dar trebuie o discuţie aplicată pe cifre. Din păcate, foarte mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea la tv sau pe holuri nu au făcut niciun fel de calcul”, a precizat Dragnea.

Camera Deputaţilor a decis pe 3 octombrie, cu 210 voturi „pentru” şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la legea offshore. Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. PSD a fost de acord cu propunerea, potrivit liderului grupului deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu. Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat săptămâna trecută raportul asupra legii offshore.

Anton Anton, prezent în Parlament

Ministrul Energiei, Anton Anton, este invitat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la ‘Ora Guvernului’, tema dezbaterilor fiind legea offshore.

Grupul parlamentar USR a solicitat dezbaterea cu titlul „Legea offshore şi soluţiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră” şi a cerut să fie invitat ministrul Energiei, Anton Anton. Dezbaterea va avea loc luni în plenul Camerei Deputaţilor, de la ora 18,00.

În ultima sa ieşire publică, Anton Anton a spus că, dacă vrem să folosim gazele naturale din Marea Neagră, acum este momentul oportun, nu peste 2o-30 de ani.

„Ministerul Energiei sprijină de aproape doi ani realizarea unor proiecte menite să majoreze consumul național de gaze naturale. Sunt convins că aceste măsuri sunt extrem de utile pentru viitorul economiei în ansamblul său și că proiectele acestea vor crea noi locuri de muncă. Avem în vedere începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, extinderea rețelelor de distribuție și dezvoltarea unor noi rețele de distribuție a gazelor naturale, promovarea utilizării gazului natural comprimat pentru vehicule și a gazului natural lichefiat. Dacă vrem să folosim aceste gaze și să avem beneficii de pe urma lor, acum este momentul oportun. Peste 20 sau 30 de ani va fi prea târziu”, a spus ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *