La iarnă, factura la căldură va depăşi cu 5% gradul maxim de suportabilitate al românilor

În unele regiuni ale ţării, costurile cu agentul termic vor ajunge la 15% din veniturile totale ale unor gospodării.

“Începând cu iarna viitoare, potrivit memorandumurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, criteriile de acordare a subvenţiilor pentru populaţie se vor schimba. Acest lucru ar putea genera probleme sociale importante, ţinând cont de faptul că noi estimăm că, în absenţa unor modalităţi alternative de a distribui ajutoarele de căldură către categoriile vulnerabile de populaţie, costurile cu agentul termic ar putea depăşi nivelul acceptat de suportabilitate de 10% din veniturile medii pe gospodărie, ajungând la 12% la nivel naţional, sau chiar 14-15% în unele regiuni” a declarat Bogdan Belciu,  Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.

Potrivit unor surse guvernamentale, impactul tăierii subvenţiei guvernamentale ar putea conduce la o creştere a facturilor cu până la 60%, situaţaia fiind la latitudinea primăriilor, care pot decide să suplimenteze subvenţia locală, asta în cazurile în care şi aceasta nu va fi redusă.

Sistemul de furnizare centralizată a energiei termice din România necesită investiţii de 5 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa, a-şi reduce pierderile şi a se conforma cu standardele Uniunii Europene de mediu, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers.

Citeşte şi: Cât va costa căldura la iarnă în București. La centralizat și cu centrală

Citeşte şi: Subvenția guvernamentală la căldură se taie. Cât costă energia termică în marile orașe, cu subvenții și fără

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *