Hidroelectrica va plăti o taxă pe cifra da afaceri de circa 80 mil. lei şi ar putea fi restricţionată la vânzarea de energie pe piaţa spot

Hidroelectrica plăteşte taxa de 2% pe cifra de afaceri, şi, pe lângă pierderile pe care le va avea la profitabilitate ca urmare a introducerii preţurilor reglementate, este posibil să fie obligată să vândă cea mai mare parte a energie pe pieţele de contracte bilaterale.

Hidroelectrica, unul dintre cei doi mari producători de energie electrică din România, alături de Complexul Energetic Oltenia, va plăti noua taxă pe cifra de afaceri de 2%, introdusă de celebra OUG 114 la un nivel de 80-85 de milioane de lei, potrivit estimărilor noastre. Am prognozat această cifră pe baza unei cifre de afaceri de pete 4 miliarde de lei, estimate grosier de noi pentru anul 2018 şi confirmată de unele surse din piaţă.

În primele nouă luni din 2018, compania a raportat afaceri de 3,2 miliarde de lei.

Hidroelectrica nu a anunţat încă rezulatele financiare ale anului 2018 dar până la 20 februarie trebuie să depună la ANRE o estimare a cifrei, pentru a i se calcula valoarea taxei care trebuie plătită.

Compania se pare că va mai afectată de o altă viitoare prevedere, în afara introducerii pieţei reglementate. Potrivit unor informaţii publicate pe surse de publicaţia specializată Focus Energetic, decidenţii din mediul politic ar dori să modifice din nou legea energiei electric e, schimbarea fiind următoarea: 80% din cantitatea de energie disponibilă, după ce companiile producătoare îşi onorează oblogaţiile către piaţa reglementată, trebuie să fie comercializate obligatoriu pe pieţele de contracte bilaterale găzduite de OPCOM.

Aşadar, după ce Hidroelectrica vinde energia cerută la preţ impus pentru consumaztorii casnici, trebuie să vândă 80% din ce îi rămâne doar pe pieţele  centralizate. Ideea autorităţilor este de a descuraja astfel vânzările pe piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare) acolo unde preţurile au crescut substantial în ultimul timp. Măsura va lovi însă în profitabilitatea Hidro- şi Nuclearelectrica, care nu vor putea să vândă restul de energie rămas la preţuri mai mari.

Cele două companii sunt oricum afectate de re-introducerea pieţei reglementate de energie electrică pentru consumatorii casnici. Ele trebuie să vândă până la 65 % din cantitatea de energie electrică pe care o produc către consumatorii casnici, la un preţ impus, egal cu costurile de producţie la care se adaugă un profit reglementat de 5%.

În primele nouă luni ale anului trecut, Hidroelectrica a raportat un profit net record, de circa 2 miliarde de lei, mai mare decât profitul pe întreg anul 2017. Societatea operează 208 centrale, cu o putere instalată de peste 6.400 MW.

1 Comment

  1. Orice taxa pe energia electrica produsa in hidrocentrale, proprietate a poporului roman, va fi achitata din banii rezultati din vanzarea energiei electrice produsa de aceste intalatii. Scumpirea energiei elctrice rezultata din utilizarea acestei surse regenerabila si curate trebuie supusa votarii in parlament! constructia acestor instalatii a fost suportat integral de poporul roman, din buzunarul sau si deci consultarea poporului prin parlamentul sa este obligatorie. Orice scumpire a enrgiei electrice generata de hidrocentrale, direct sau prin taxe, trebuie discutata si votata in parlament. Acelas tratament trebuie aplicat si energiei electrice produsa in centralele nuclearoelectrice1 deasemenea bun al poporului roman!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *