Hidroelectrica a pierdut 210 mil. euro din contractele bilaterale, în doar un an

Hidroelectrica a vândut energie electrică sub preţurile de pe piaţă, în cantităţi care au depăşit producţia proprie disponibilă, şi a achiziţionat energie la preţuri peste cele din piaţă pentru a acoperi contractele sale de vânzare, iar din această afacere a pierdut aproape 900 de milioaane de lei, cel puţin. Concluzia apare într-un raport al SAR.

Preţul mediu din contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu furnizorii privaţi de energie, aşa-numiţii băieţi deştepţi, a fost de 102 lei/MWh în 2009, în condiţiile în care preţul mediu de pe piaţa de energie (pe piaţa administrată de OPCOM), de la finalul lui 2008 pentru livrare în 2009 a fost de 170 de lei, potrivit unui raport al Societăţii Academice din România (SAR): Dată fiind cantitatea de 11,6 TWh de energie contractată bilateral, ar rezulta, potrivit SAR, o pierdere de 788 de milioane de lei, la care s-ar mai adăuga alte aproape 10 milioame, din pierderile cauzate de preţurile pentru energia exportată, mai mici decât ce putea obţine compania pe piaţa OPCOM.

“În 2009, toate producţia disponibilă a Hidroelectrica pentru piaţa concurenţială a fost vândută în termeni necompetitivi, prin aceste contracte încheiate anterior. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului 2009, unele dintre aceste contracte pe termen lung, netransparente, a expirat şi aproximativ 2 TWh ar fi fost disponibili pentru licitaţia competitivă pe OPCOM începând cu anul 2010. Cu toate acestea, conducerea Hidroelectrica a aprobat, în 2009, extinderea a unora dintre aceste contracte „băieţii deştepţi” pentru încă cinci ani, într-adevăr la preţuri uşor mai mari. Deşi condiţiile din aceste contracte nu sunt publice, se pare că preţul din aceste contracte este negociabil anual. Nu e clar de ce aceste contracte în derulare nu pot fi negociate la preţuri comparabile cu cele pentru contractele de un an pe OPCOM” se arată în raportul SAR.

Pe de altă parte, Hidroelectrica a contractat prea multă energie electrică, pentru traderi şi a fost obligată să cumpere de la ceilalţi producători, mai scump, pentru a-şi putea onora obligaţiile contractuale.

Iată ce spune SAR: “Hidroelectrica cumpără energie de la alţi producători (în special de la foarte ineficienta centrală Deva pe huilă, Paroşeni, sau ELCEN), pentru a-şi îndeplini obligaţiile sale de vânzare. În 2009, Hidroelectrica a produs 15.5 TWh, mai puţin decât producţia medie a acesteia, în condiţii meteorologice normale de 17,4 TWh, dar această producţie redusă a fost, cel puţin în parte, previzibilă (din cauza unei întreruperi programate pentru reabilitarea centralei electrice Lotru, care a condus la o scădere a producţiei de 7-8%). Deci, nu ar trebui ca Hidroelectrica să vândă energie electrică în cantităţi mai mari decât producţia estimată, ştiind că pentru cantitatea pe care nu o poate produce va trebui să cumpere energie scumpă de pe piaţă. Decalajul de 2.5 TWh în 2009 a fost acoperit prin achiziţii de la Termoelectrica (la 238 lei / MWh), Deva-Mintia (la 239 RON / MWh), Turceni (179 RON / MWh), sau Craiova (195 RON / MWh). Aceste cantităţi au fost contractate direct, fără a fi tranzacţionate competitiv pe OPCOM, şi sunt la preţuri mai mari decât cele de pe OPCOM (205 faţă de 190 RON / MWh, în medie)”.

ONG-ul mai spune că nici ANRE, nici Consiliul Concurenţei nu au investigat această practică, în ciuda impactului asupra concurenţei pe piaţa de energie.

În ultima scrisoare de intenţie către FMI, pe baza căreia a fost aprobat acordul cu instituţia financiară, Guvernul și-a obligația de a aduce contractele la prețul pieței. Într-o declaraţie pe această temă, fostul director Mihai Davis, actualmente membru în CA al companiei, a spus că problema este practic rezolvată. “Hidroelectrica nu mai vinde nimănui curent sub 130 de lei” a spus David. Puteţi citi aici în totalitate declaraţia oficialului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *