Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă. Cum se prezintă acum compania

Tribunalul Bucureşti a hotărât închiderea procedurii de insolvenţă în cazul companiei Hidroelectrica, însă decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.

Instanţa a luat această decizie în baza articolului 32 din Legea insolvenţei (85/2006). În plus, Tribunalul Bucureşti respins mai multe cereri de opoziţie făcute de Andritz Viena şi Andritz Elveţia.

Comitetul Creditorilor a aprobat, în 18 iunie, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piaţă probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni, a anunţat, în Guvern, premierul Victor Ponta.

Euro Insol a depus, săptămâna trecută, la tribunal planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar dacă înstanţa îl aprobă, Remus Borza, avocatul care gestionează insolvenţa companiei de stat, va încasa un bonus de 2,2 milioane de euro.

Ce a spune că a făcut Euro Insol la Hidroelectrica

Într-un comunicat dat de administratorul judiciar Euro Insol, se precizează că de la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, compania a ajuns la un profit record de 399 milioane lei în intervalul similar al acestui an. Astfel, profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni din 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decât cel înregistrat de companie la nivelul anului 2010, când societatea a avut un maxim al producţiei, de 19,8 TWh.
La 31 mai compania a raportat afaceri de 1,27 miliarde lei, mai mari cu 22% faţă de intervalul ianuarie-mai 2012. Totodată, datoriile companiei au scăzut cu 581 milioane lei în perioada analizată, de la 4,01 miliarde lei la 3,43 miliarde lei.

„În intervalul 20 iunie 2012 – 31 mai 2013, serviciul datoriei financiare pe termen mediu şi lung a fost onorat la scadenţă, Hidroelectrica achitând către instituţiile financiar bancare creditoare rate de capital în cuantum de 97,9 milioane euro, respectiv dobânzi şi comisioane în sumă de 15,8 milioane euro”, se arată în comunicat.

Personalul companiei a scăzut pe perioada insolvenţei cu 880 de angajaţi, de la 5.239 la 4.359 salariaţi, la 25 iunie.

„Reorganizarea oricărei companii, cu atât mai mult a unei companii în insolvenţă, presupune de la sine disponibilizări de personal. Hidroelectrica s-a confruntat cu o supradimensionare a schemei de personal, mai ales pe palierul TESA, care reprezenta la momentul deschiderii procedurii o pondere de 39% din totalul personalului angajat, cam de trei ori mai mult decât media la nivelul industriei hidro în Uniunea Europeană”, potrivit raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *