Hidrocentrala de la Bicaz va continua să funcţioneze. Hidroelectrica a câştigat procesul cu Garda de Mediu

Riscul de suspendare a activităţii la Barajul Izvorul Muntelui a fost înlăturat după ce Hidroelectrica a obţinut în instanţă, în 21 iunie, anularea măsurilor impuse de Garda Naţională de Mediu, informează compania printr-un comunicat.

‘Hidroelectrica a obţinut în instanţă, în data de 21.06.2018, anularea măsurilor impuse de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Neamţ, prin Nota de constatare nr. 245/ 29.04.2016, respectiv: îndepărtarea tuturor deşeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016; igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri si Pângărati (…) Decizia obţinută în instanţă înlătură riscul de suspendare a activităţii la punctul de lucru Hidroelectrica Baraj Izvorul Muntelui’, precizează sursa citată.

Reprezentanţii societăţii menţionează că au recurs la soluţionarea pe cale juridică a divergenţelor cu Instituţia Prefectului Judeţului Neamţ şi Garda Naţională de Mediu, după ce au primit de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activităţii la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui.

‘Hidroelectrica face toate demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţiile ce îi revin privind protecţia mediului şi de cele mai multe ori le şi depăşeşte. Cheltuielile pe care societatea le are anual cu igienizările în zona barajelor sunt foarte mari, de circa 1,15 milioane lei. Consider însă incorect să fim sancţionaţi periodic pentru poluarea de care nu suntem vinovaţi. Dacă autorităţile locale şi reprezentanţii Gărzii de Mediu ar impune ferm legea în zonele turistice din amonte de lacurile de acumulare ale Hidroelectrica S.A., s-ar înlătura cel puţin una din cauzele majore ale prezenţei deşeurilor plutitoare pe luciul apelor. Ori, în condiţiile actuale, constatăm că autorităţile sunt mai preocupate să sancţioneze Hidroelectrica S.A. pentru efectele unei poluări pe care nu societatea a produs-o şi nici nu are instrumentele necesare pentru gestionarea acesteia. Susţinem cu fermitate şi cerem să fie respectat principiul conform căruia poluatorul plăteşte’, a declarat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Centrala Stejaru se află în plin proces de retehnologizare, grupul HA 6 (unul din cele două grupuri mari ale centralei hidroelectrice) urmând să fie finalizat şi pus în funcţiune în cel mai scurt timp, se precizează în comunicat.

Potrivit companiei, orice perturbare a activităţii ar putea aduce prejudicii majore în derularea contractului în valoare de peste 75 milioane euro, împiedicând totodată respectarea termenelor de execuţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *