Guvernul vrea să termine canalul Dunăre-Bucureşti, care va avea şase hidrocentrale. În 20 de ani, acestea vor fi produs energie de peste jumătatate de miliard de euro

Canalul Dunăre-Bucureşti, un proiect început în timpul comunismului şi abandonat după Revoluţie, a fost scos de la naftalină, iar Guvernul  vrea acum să-l realizeze în parteneriat public-privat. Dincolo de celelalte funcţii ale sale, canalul prin care Nicolae Ceauşescu a vrut să facă Bucureştiul port numără şi câteva hidrocentrale, care ar urma să producă 126 GWh/an.

sursă foto: https://ciclistinromania.wordpress.com/

Viitorul canal Dunăre-Bucureşti, dacă va fi finalizat vreodată, va avea în total şase noduri hidrotehnice, patru pe Argeş şi două pe Dâmboviţa, iar în fiecare ar urma să fie amplasată o centrală hidroelectrică.

“Fiecare treaptă de barare formează un nod hidrotehnic compus din baraj descărcător de ape mari din beton, centrală hidroelectrică și ecluze. Obiectivul se va realiza pe teritoriul județelor Ilfov, Giurgiu și Călărași, principalul beneficiar fiind în mod evident municipiul București principalul pol economic din România”, scrie în proiect.

Puteţi descărca proiectul detaliat al Amenajării râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe aici:

Studiu_fundamentare_Amenajare_Arges_Dambovita

Pe Dâmboviţa, vor fi amplasate două astfel de noduri, la Cucuieţi şi Tânganu, iar fiecare hidrocentrală de aici va fi echipată cu două turbine cu o putere de 1,41 MW, la fiecare nod hidrotehnic.

Pe Argeş, vor fi instalate patru noduri hidrotehnice, fiecare cu centrala aferentă, la Olteniţa, Budeşti, Goştinari şi Copăceni.  Fiecare centrală va avea două hidroagregate, cu puteri instalate de 5,25 MW (prima) şi 5,92 MW (fiecare dintre cele următoarele trei).

În total, producţia anuală de energie electrică în aceste cinci centrale ar urma să fie de 126 GWh/an, atunci când toate lucrările vor fi gata.

“Estimarea veniturilor pentru perioada de derulare a proiectului a plecat de la ipoteza că partenerul privat, pentru a-și maximiza veniturile, va finaliza mai întâi amenajarea pe râul Argeș și, mai apoi, pe râul Dâmbovița. Aceasta ținând cont de faptul că, pe Dâmbovița, există un sector cu lucrările neîncepute, iar pe Argeș lucrările sunt mult mai avansate în prezent. Astfel, anticipăm că se va realiza mai întâi sectorul cel mai avansat pentru a fi utilizat și care reprezenta o sursă de venituri încă din perioada de execuție a proiectului (primii cinci ani). Așa cum se arată și în tabelul de mai jos, cel mai rapid se vor putea utiliza nodurile hidrotehnice 1 și cel de la Tânganu, cu o producție cumulată de aproximativ 40 GWh/an, în orizontul anului 2022. Ulterior, începând cu anul 2023, vor putea fi utilizate și nodurile hidrotehnice 2, 3 și 4 de pe râul Argeș, ajungându-se la capacitatea instalată de 118 GWh/an. Din anul 2024 vor fi toate nodurile hidrotehnice funcționale și capacitatea va crește la peste 126 GWh/an”, scrie în proiectul de fundamentare a Canalului Dunăre-Bucureşti.

În 20 de ani de funcţionare, aceste cinci hidrocentrale ar urma să aducă operatorului venituri de peste jumătate de miliard de euro. Iată ce scrie în proiect: “ Veniturile anuale medii estimate a fi obținute pentru întreaga perioadă 2022-2043 se ridică la aproximativ 24 milioane euro pe an, valoarea nominală totală a acestora fiind de peste 527 milioane euro. Prețul mediu de vânzare luat în calcul pentru estimarea veniturilor a fost de 0,14 eurocenți pe KWh la începutul perioadei, iar acesta a fost indexat anual cu o rată a inflației de 3% (preț mediu pe întreaga perioadă analizată de 0,194 euro cenți per KWh)”.

Potrivit proiectului de findamentare a proiectului “Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe”, publicat recent de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, valoarea totală a investiţiei este estimată la 1,44 miliarde de euro, din care 1,04 miliarde de euro pentru construcţia efectivă. Toate lucrările ar urma să fie gata în cinci ani, dar partenerul Guvernului în acest proiect ar urma să primească, în zece ani, cât va opera Canalul, 2, 07 miliarde de euro, venituri din transport de bunuri şi călători, furnizarea de energie electrică, alimentarea cu apă potabilă, irigaţii şi piscicultură.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *