Furnizoriii de energie au pierdut 100 de milioane de euro din cauza creşterii preţurilor de pe bursă

Recordurile de preţ de pe piaţa spot, din iarnă, au produs furnizorilor pierderi depste 100 de milioane de euro, şi, potrivit reprezentanţilor industriei, doar din furnizarea de energie electrică nu se mai poate trăi în piaţă.

“Cinci furnizori au în intrat în insolvenţă, iar alţi 2-3 au probleme, din cauza situaţiei din iarnă. Furnizorii au fost cei mai afectaţi. Potrivit datelor culese de pe portalul de judecată, estimez la cel puţin 100 de milioane de euro pagubele înregistrate de furnizori”, a declarant Ion Lungu, preşedinte al Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică (AFER), la Energy Forum, eveniment organizat de publicaţia profit.ro.

“Competiţia mare între furnizori pentru a ajunge la consumatorii finali duce la nişte marje mici, uneori la limita suportatbilităţii”, a spus Lungu.

Prețurile pe piaţa spot a energiei (Piaţa pentru Ziua Următoare PZU) au ajuns la începutul anului la recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.În anumite momente, în România a fost înregistrat cel mai mare preţ al energiei din Europa.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le aveau, pentru a profita de prețurile-record de piaţa spot. Acești furnizori au preferat să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot. Alţi furnizori, carer au rămas fără energie la cumpărare, a trebuit să cumpere la aceste preţuri mari, mult mai mari faţă de preţutile lor de vânzare către consumatorii finali, situaţie care a condus la falimente.

Lungu spune că, cel puţin în ultima perioadă, furnizorii de energie electrică şi-au schimbat strategia. “Vânzarea pură de energie electrică nu-ţi  mai permite să trăieşti în piaţă. Un pachet comun de furnizare energie-gaze, este mai bun, iar furnizorii de energie electrică încep să adopte şi ei strategia mai veche a furnizorilor de gaze. În plus, se oferă şi serviicii de consultanţă, mentenananţă sau sisteme smart home” a spus Lungu.

Arelco, KDF, Transenergo Com, Energy Holding, sunt printre furnizorii mari care au intrat în insolvenţă sau faliment în ultimul timp

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *