Cât de corectă a fost scumpirea gazelor decisă de ANRE? E.On are oferte mai bune pe piaţa concurenţială decât preţul stabilit de stat

În ianuarie, ANRE a majorat preţul reglementat al gazelor pentru populaţie, recunoscând furnizorilor un preţ mai mare de achiziţie a preţurilor din piaţă. Însă  furnizorii au in ofertele pentru piaţa concurenţială preţuri mai mici decât cele recunoscute de ANRE.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat în data de 8 ianuarie creşterea costului unitar al gazelor, care a condus la creşterea facturilor pentru marea majoritate a populaţiei care primeşte gaze în regim reglementat. Iată ce a comunicat atunci ANRE.

„Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh”.

Costul unitar al gazelor reprezintă, practic, cel mai mic preţ al gazelor din piaţă pe care furnizorii de gaze naturale îl au recunoscut de ANRE pentru a asigura consumul populaţiei, care are încă preţul final reglementat până în 2021. La acesta se adaugă tarifele de transport şi distribuţie, reglementate de ANRE. Furnizorii mari ai cerut în repetate rânduri creşterea acestui indicator, pe motiv că gazul din producţia internă s-a scumpit. Producătorii sunt Petrom şi Romgaz, iar preţul la care vând ei gazele în piaţă a fost liberalizat.

Asociaţia Companiilor de Utilităţi (ACUE), a comunicat după acest anunţ: „subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă, tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate”.

Ulterior, ANRE a elaborat ordinele prin care stabileşte preţurile finale reglementate pentru consumatorii casnici pentru fiecare furnizor.

E.On, unul dintre cei doi mari furnizori, are un preţ final reglementat de 133,93 lei/MWh pentru categoria de consumatori casnici B1 şi 132,97 pentru categoria B2, fără acciză şi TVA. Scăzând tariful de distribuţie (32,06 lei/MWh) şi cel de transport (9,45 lei), ar rezulta aşadar, pentru E.On, un CUG de 92 de lei şi, respectiv 91 de lei, rotunjit. Aşadar, ANRE a considerat că, pentru E.On, acesta este cel mic preţ pe care compania îl poate plăti pentru gazul pe care îl cumpără din piaţă pentru a-l furniza populaţiei în regim reglementat.

Însă, E.On are o ofertă, tot pentru consumatorii casnici, în care preţul de furnizare al gazelor, fără tarifele de transport şi distribuţie, este de doar 85 de lei MWh, preţ care este fix, timp de un an, pentru consumatorii casnici din categoria B2. Deci cu şase lei sub CUG recunoscut de ANRE pentru achiziţia de gaz pentru consumatorii de pe piaţa reglementată, care ar trebui să fie cel mai mic preţ posibil.

Oferta E.On este valabilă până la data de 31 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *