Avertisment: supra-taxarea la energie pune pe butuci metalurgia

Sindicatele și patronatele din metalurgie trag un semnal de alarmă că industria românească va intra în colaps, dacă Guvernul nu va elimina taxa pentru energie regenerabilă.

Taxa de cogenerare plătită de absolut toţi consumatorii din România este de 23 de lei la MWh, iar taxa pentru energie regenerabilă ajunge la 51,5 lei pe MWh. Marii consumatori de energie din industrie spun că au deja probleme serioase din cauza creşterii costurilor la energie.

Un exemplu este Arcelor Mittal Galaţi, care, de la 360.000 de euro, cât a plătit în 2009, va ajunge anul acesta să plătească 15,4 milioane de euro, după ce, în 2012, gigantul siderurgic a plătit 7,3 milioane de euro, ca suprataxă pe energia electrică.

Supra-taxă de milioane

ALRO Slatina este cel mai mare consumator din România. Anul acesta, va plăti, în plus statului suma de 35,7 milioane de euro pentru a acoperi supra-taxele pe energie, după ce, în 2012, a avut de plată 20 de milioane doar pentru acestea.

În metalurgie, preţul energiei reprezintă între 16 şi 35 la sută din costurile de producţie.

Guvernul nu protejează locurile de muncă

Directorul general al Combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi, Bruno Ribo, avertizează că activitatea companiei va deveni nesustenabilă dacă factura la energie va continua să crească. În opinia oficialilor combinatului, schema de sprijin acordată proiectelor de energie regenerabilă dezvoltate în România nu ia în considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie şi i-ar putea împinge pe aceştia dincolo de limita sustenabilităţii.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Sindicatului Siderurgistul, Petru Vaidoş, care susţine că România trebuie să protejeze investitorii care creează multe locuri de muncă şi nu doar pe cei care fac investiţii verzi pe spinarea consumatorilor, dar generează un număr mic de noi slujbe.

„Pentru a evita un dezastru economic, România trebuie să urmeze exemplul Germaniei sau al Spaniei”, ne-a declarat Petru Vaidoş.

Subvenţii pentru profitul altora

Madridul a suspendat schema de sprijin pentru energie verde pe termen nelimitat, iar nemţii acordă facilităţi la plata energiei electrice pentru industriaşi. România ar trebui să facă la fel, pentru a nu risca intrarea în colaps a sectorului metalurgic. „Nu este normal ca din banii noştri să fie subvenţionaţi investitori care fac profituri enorme şi rapide şi care creează foarte puţine locuri de muncă”, a punctat Petru Vaidoş.

Fără soluţii

Sindicalistul atrage atenţia că supra-taxarea marilor jucători din industria prelucrătoare va conduce în final la aplicarea unor măsuri drastice, cum sunt închiderea fabricilor din România. În această situaţie, se întreabă Vaidoş, cui o să mai fie vândută energia regenerabilă, obţinută din investiţii realizate pe spatele contribuabililor?

Sindicatele şi patronatele din metalurgie sunt în discuţii cu Guvernul pe tema energiei regenerabile, însă, până acum nu s-a ajuns la vreo soluţie clară de modificare a legii 220 din 2008 care reglementează producerea şi vânzarea de energie regenerabilă.

Pentru anul în curs au fost deja anunţate scumpiri la energia electrică şi gazele naturale, care se vor traduce în noi creşteri de preţuri la bunuri, alimente şi servicii, reduceri salariale sau concedieri.

Profit pe spinarea consumatorilor

România este un „El Dorado” pentru investitorii din domeniul energiei verzi, aceştia fiind subvenţionaţi masiv cu bani din buzunarele consumatorilor, atât casnici, cât şi industriali. La noi, sprijinul financiar acordat pentru energia verde este de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene.

În plus, România a ajuns deja la o cotă de 24% energie „verde” din consumul total, nivel asumat în angajamentele europene, şi are de gând să ajungă la 38%, până în 2020, în timp ce ţări ca Polonia, Germania sau Franţa se mulţumesc cu procente actuale situate între 9 şi 12 la sută. În Germania, industria prelucrătoare este scutită de la plata taxelor pentru energia regenerabilă. La 1 ianuarie 2012, Spania a suspendat pe termen nelimitat schema de sprijin pentru energie regenerabilă.

EVZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *