Ariston: Piața de centrale termice va crește cu peste 30%, după anunțul FMI

Ariston Thermo, unul dintre cei mai mari distribuitori de centrale de apartament de pe piaţa locală, şi-a revizuit în sus prognoza de creştere a pieţei de centrale, după anunţul FMI referitor la eliminarea subvenţiilor guvernamentala la energia termică.

“Estimăm că eliminarea subvenţiei din partea Guvernului va atrage după sine dorinţa cât mai mare a populaţiei de independenţă şi eficientizare a costurilor şi implicit o creştere a pieţei de centrale termice de apartament posibil chiar mai mare decât am preconizat iniţial. La începutul acestui an estimam o creştere în 2011 de 30% a pieţei de centrale termice comparativ cu 2010, la aproximativ 180.000 de unităţi, mare parte dintre cele achiziţionate de cei care se vor debranşa. În funcţie de ce procent din subvenţie vor putea susţine primăriile locare, suntem de părere că piaţa ar putea raporta în anumite oraşe un avans mai mare de 30%” se arată într-un comunicat al companiei.

În acelaşi timp, compania estimează că în acest an numărul apartamentelor care beneficiază de căldură şi apă caldă furnizate de centralele termice proprii îl va depăşi pe al celor branşate la sistemul centralizat de încălzire (peste 1,5 milioane). Cei de la Ariston se bazează pe faptul că mulţi primari nu vor avea bani să suporte nici actuala cotă de subvenţie, darămite să acopere şi ce nu mai dă Guvernul.

“Este evident că se va observa o creştere importantă a facturilor la încăzire pentru că este puţin probabil ca primăriile să poată susţine din fonduri proprii diferenţa dintre costul real şi cel subvenţionat de până acum prin reducerea fondurilor de investiţii şi a cheltuielilor de personal, conform declaraţiilor oficialilor. Până în acest moment 50% din subvenţia la încălzire era susţinută de către Guvern iar 50% de către autorităţile locale.

Mai mult chiar, situaţia ar putea sta mai rău de atât, fiind posibil ca tot mai multe primării să nu aibă bugete suficiente pentru a acoperi nici măcar cota proprie de subvenţie. Încă din această iarnă s-a observat acest lucru. În ciuda faptului că oficial Guvernul a susţinut cota sa din subvenţie, costul real facturat către populaţie a crescut în anumite oraşe şi până la aproximativ 60%. Spre exemplu, în Timişoara, costurile încălzirii au crescut cu 40%, în Ploieşti şi Brăila cu 58%, la Galaţi cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%” se mai arată în comunicatul companiei.

Marţi, şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a anunţat că Guvernul va elimina în acest an subvenţia de la bugetul de stat pentru distribuţia şi furnizarea de energie termică.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *