Americanii de la Exxon lansează licitaţiile pentru forajele din Marea Neagră

Exxon Mobil Exploration and Production Romania a scos azi la licitaţie mai multe contracte pentru activităţile de foraj în Marea Neagră.

Sucursala românească a companiei americane Exxon Mobil a scos la licitaţie opt contracte, cu o valoare maximă estimată de circa 20 de milioane de dolari, destinate serviciilor de foraj la mare adâncime în blocul Neptun din Marea Neagră. Contractele merg de la “servicii de testare nedistructivă” până la “închirierea de echipamente pentru foraj”. Durata maximă estimată a contractelor ajunge la 4 ani.

Exxon Mobil urmează să demareze forajele la mare adâncime în blocul Neptun din Marea Neagră până la finalul acestui an. Blocul este operat în comun de Petrom şi ExxonMobil. O sondă săpată în acest perimetru, Domino-1 arată, potrivit datelor preliminare, că blocul Neptun ar putea furniza 6,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, circa jumătate din consumul anual de gaze al României.

„Se estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în trimestrul al doilea din 2013. (…) ExxonMobile Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare. Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare şi evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014”, potrivit unui comunicat remis bursei luna trecută.

Volumul potenţial de gaze care ar putea fi extras la sonda Domino-1 urmează să fie confirmat în urma unor noi teste, înainte de a lua o decizie de a trece în faza de dezvoltare.

În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *