Afacerea anului în energie: Electrica răscumpără cu 752 mil. lei participaţiile de la FP. De ce e un business prost

Electrica răscumpără cu 752,03 milioane de lei participaţiile de la Fondul Proprietatea, a anunțat miercuri Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, administrator de investiţii al FP potrivit agenţiei News.ro.  Fondul a ieşit astfel integral din acţionariatul a patru din cinci filiale ale Electrica.

”Electrica Furnizare a fost vândută către Electrica si Societatea Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv pentru un preţ de vânzare total de 167.079.881 lei”, anunţă FP, într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), preluat de News.ro.

De asemenea, societatea de distribuţie a energiei electrice Transilvania Nord a fost vândută către Electrica şi societatea de distribuţie a energiei electrice Muntenia Nord pentru un preţ de vânzare total de 201,7 milioane lei.

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord a fost totodată vândută către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud pentru un preţ de vânzare total de 209,74 milioane lei.

Iar Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud a fost vândută către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord pentru un preţ de vânzare total de 173,5 milioane lei.

Electrica a încheiat pe 14 iulie 2017 un memorandum de înţelegere cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării participaţiilor pe care Fondul le deţine în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuţie Muntenia Nord, SDEE Distribuţie Transilvania Sud, SDEE Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Furnizare.

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Electrica a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.

Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015.

Electrica are în prezent o valoare de piaţă de 4,4 miliarde lei (956,5 milioane euro).

De ce este o afacere proastă

Electrica face  acum, pe bani mai mulţi, ceea ce a refuzat să facă acum trei ani, pe bani mai puţini. “Acum trei ani, înainte de listarea Electrica s-a agreat cu FP o formulă de preţ pentru răscumpărare în care statul se oferea atunci să cumpere pachetele la filiale cu un discount de circa 15% faţă de preţul care ar fi rezultat în urma listării. A fost chiar o discuţie în Guvern pe această temă, dar Guvernul a refuzat să ia atunci decizia pe care a luat-o acum, dar acum face o afacere mai proastă”, au declarat  surse din piaţa de energie pentru e-nergia.ro, într-un articol pe care îl puteţi citi AICI

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al oficiului pentru privatizare, şi unul dintre artizanii listării Electrica, explica situaţia. “Da, aşa a fost, ne înţelesesem să plătim pentru participaţiile minjoritare un discount de 15-20% din preţul care ar fi rezultat în urma listării. Însă nu s-a mai aprobat, pentru că s-a opus ministrul Bugetului, Liviu Voinea”, a declarant Dumitraşcu. El a spus că nu-şi mai aduce aminte exact care era valoarea care rezulta, dar spune că era de “sub 160 de milioane de lei pentru fiecare”. Or, acum, Electrica va plăti Fondului Proprietatea 209 milioane pentru Muntenia Nord, 201 milioane pentru Transilvania Nord, 173 de milioane pentru Transilvania Sud şi 167 de milioane pentru Electrica Furnizare.

Electrica s-a listat la un preţ de 11 lei acţiunea, după ce, la IPO, intervalul de subscripţie a fost între 11 şi 13,5 lei. Acum, statul răscumpără acţiunile la filiale la preţuri care pleacă de la 18,6 lei, pentru Transilvania Sud.

De ce face statul acum asta, acum? “Au ajuns în impas, şi nu au reuşit să dezvolte proiecte cu banii din listare, care să pună banii la lucru. Consiliul de Administraţie trebuie să demonstreze că se întâmplă ceva cu acei bani. Acţionarii rezultaţi din IPO vor deveni acţionari peste o parte mai mare, vor deveni 100% acţionari pe subsidiare. Iar compania, în loc să câştige 1% pe an dobânda pentru cele 500 de milioane de euro pe care îi ţine la bancă, va primi între 7% şi 10% pe an, pentru că acolo se face profitul Electrica, la filiale, unde este o activitate reglementată”, a spus Dumitraşcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *