Acord istoric: Reţeua de înaltă tensiune a Moldovei se va conecta la cea românească. Românii de peste Prut nu vor mai sta la „întrerupătorul” Rusiei

Republica Moldova a primit o finanţare semnificativă pentru a se conecta la reţeaua de înaltă tensiune a României şi, implicit, a Europei. Ţara este dependentă acum de energia electrică produsă în Transnistria, controlată de ruşi, şi de importurile din Ucraina, dar peste cinci ani va primi energie de la noi.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială oferă un pachet de finanţare în sumă de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România, potrivit unui comunicat al băncilor finanţatoare.

Pachetul de finanţare include împrumuturi de la BEI şi BERD de 80 de milioane de euro fiecare, un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială şi un grant de 40 de milioane de euro din fondurile UE. Acordurile de credit cu BERD şi BEI au fost semnate miercuri, 20 decembrie, la Chişinău.

Potrivit comunicatului, compania Moldelectrica va construi o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, localitate în sudul Moldovei situată aproape de granite cu România şi capitala Chişinău, o staţie electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti şi va moderniza staţia de la transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV.

O staţie back-to-back este necesară pentru a uniformiza diferenţele de voltaj care există acum acum între sistemul românesc şi cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca România şi Europa centrală şi Occidentală, iar Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua românească.

Moldelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Moldova, trebuie să realizeze aceste lucrări pe parcursul a trei ani, între 2019 şi 2022 şi, odată finalizate, acest lucru va însemna ca Republica Moldova va fi legată permanent la reţeaua electrică a României şi, implicit, a Uniunii Europene.

Republica Moldova este dependentă aproape 100% de importurile de energie electrică, pentru că nu are capacităţi semnifcicative de producţie. Cea mai mare parte a energiei este furnizată de centrala electrică de la Cuciurgan, care se află însă în Transnistria şi este deţinută de gigantul rus Inter RAO, iar restul reprezintă importuri din Ucraina.

„Interconectarea asincronă a rețelelei electrice din Moldova și România reprezintă un pas important înainte în direcția integrării în piața europeană unică de energie electrică. Acest proces va permite Republicii Moldova participarea la piața europeană a energiei electrice, prin intermediul „ENTSO-E” (Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică)”, scrie şi pe site-ul Moldelectrica.

Ministrul Economiei de la Chişinău, Octavian Calmâc, a declarat că proiectul de interconectare electrică cu România este cel mai mare proiect în domeniul energetic al Republicii Moldova de la proclamarea independenţei până în prezent.

„Urmărim un obiectiv clar: ca într-o perioadă de timp medie să devenim parte a unui sistem european de funcţionare a pieţei energetice, iar Republica Moldova să aibă surse alternative şi dreptul de a alege din care piaţă să se aprovizioneze cu energie electrică”, a adăugat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *